Goodwin, Andrea

From: Irwin Nowick

Sent: Thursday, June 10, 2021 5:19 PM
To: ‘Fiona ma'

Subject: FW: POA President Compensation

From: Gerry Serrano <gerry.serrano@santaanapoa.com>
Sent: Thursday, June 10, 2021 5:17 PM

To: Irwin Nowick <lrwin.Nowick@treasurer.ca.gov>
Subject: Re: POA President Compensation

Thank you my friend! You are absolutely, and without a doubt, the best!

OnJun 10, 2021, at 4:33 PM, Irwin Nowick <Irwin.Nowick@treasurer.ca.gov> wrote:

From: Irwin Nowick

Sent: Wednesday, June 9, 2021 10:19 AM
To: 'Fiona ma' <fionamacpa@gmail.com>
Subject: FW: POA President Compensation

From: Cohen, Michael <Michael.Cohen@calpers.ca.gov>

Sent: Wednesday, June 9, 2021 10:07 AM

To: Ruffino, Frank <Frank.Ruffino@calpers.ca.gov>; Irwin Nowick <Irwin.Nowick@treasurer.ca.gov>
Subject: Fwd: POA President Compensation

Per your request

Michael

From: Frost, Marcie

Sent: Friday, March 19, 2021 6:28 AM

To: Fiona ma <fionamacpa@gmail.com>
Subject: FW: POA President Compensation




Good morning Fiona,

Here are two options depending on which policy is desired. Please let me know if you
have questions.

Marcie

From: Suine, Anthony <Anthony.Suine@calpers.ca.gov>
Sent: Thursday, March 18, 2021 6:59 PM

To: Frost, Marcie <Marcie.Frost@calpers.ca.gov>
Subject: POA President Compensation

Hi Marcie,

As discussed previously, the law does allow for a member on a full-time release from
duty to serve as an officer for an exclusive employee representative or employee
association to accrue service credit and non-special assignment types of special
compensation as identified in CCR 571. Since a member released to serve as an officer
for an exclusive employee representative or employee association is no longer
rendering services in their original position, they would not qualify for special
assignment pay. In order for special assignment pay to be reportable for such members,
a legislative change would be required. Below are two options for legislative changes
that would allow a member to qualify for special assighment pay. The first option would
allow for special assignment pay to be reportable for these members, however, the pay
would still need to comply with the other standards applicable to special compensation
or pensionable compensation. The second option would allow for special assignment
pay, as agreed to by the member and employer, to be reportable for these members
without restriction.

Option one: Add Government Code Sections 20635.2, 20636.2:

For a member who is on full-time release from duty in order to serve as
an officer for an exclusive employee representative or employee
association authorized under Chapter 10 (commencing with section
3500) of Division 4, special compensation or pensionable compensation,
as applicable, may include, through mutual agreement with the

2



employer, special assighnment pay, as defined in regulations by the board,
paid to the member for the position from which the member is on full-
time release. Any special assignment pay reported to CalPERS pursuant to
this section shall comply with all other standards applicable to special
compensation or pensionable compensation.

Option two: Add Government Code Sections 20635.2, 20636.2:

Notwithstanding existing law and regulation to the contrary, for a
member who is on full-time release from duty in order to serve as an
officer for an exclusive employee representative or employee association
authorized under Chapter 10 (commencing with section 3500) of Division
4, special compensation or pensionable compensation, as applicable,
may, through mutual agreement with the employer, include special
assignment pay, as defined in regulations by the board, paid to the
member for the position from which the member is on full-time release
notwithstanding whether the member is performing the special
assignment. Any special assignment pay reported to CalPERS pursuant to
this section is not required to comply with the standards applicable to
special compensation or pensionable compensation.

Anthony Suine

Deputy Executive Officer | Customer Services and Support| (916) 795-9164



